Klassieke massage

Al in de tijd van de oude Grieken en Romeinen werden wrijf- en kneedtechnieken toegepast om de lichamelijke gezondheid te verbeteren. De klassieke massage die tegenwoordig in het westen wordt toegepast vindt zijn oorsprong in Scandinavië. De Zweed Per Henrik Ling ontwierp een behandelmethode, die bestond uit een combinatie van oefeningen en massage. Tegenwoordig is het massagegedeelte een op zichzelf staande behandelmethode en wordt soms nog wel eens benoemd als Zweedse massage.

In de westerse massage kent men diverse handgrepen.
De effleurages. Dit zijn strijkingen over het huidoppervlak.
De petrissages. Dit zijn knedingen. Het weefsel wordt met de handen beetgepakt en gekneed, waardoor diepe wrijving van de spiervezels wordt veroorzaakt.
De tapotements. Met de vingers of volledige hand wordt op de huid geslagen om deze te prikkelen en zo de circulatie en het zenuwstelsel te stimuleren.

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is een massage die gebaseerd is op ontspanning van lichaam en geest. In ons drukke bestaan zijn we vaak aan het rennen en springen. Het is een vaak gemaakte keuze om te ont-stressen met een massage. Lichte langzame bewegingen richten zich op de buitenste lagen van het lichaamsweefsel. Deze massage zorgt ervoor dat het lichaam ontspant, de ademhaling rustiger wordt, de bloedcirculatie versnelt en afvalstoffen afgevoerd worden.

Sportmassage

Sportmassage is een massage gericht op individuele wensen. De (sport)masseur beschikt over een gedegen kennis van de anatomie en fysiologie van het lichaam, in het bijzonder van de spieren en het skelet. Hierdoor is hij in staat zich te richten op specifieke spiergroepen die belemmeringen en ongemakken kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld tijdens of na het sporten. De massage kan stimulerend of ontspannend zijn. De stimulerende massage is bedoeld om de spierspanning te verhogen, ter voorbereiding van het sporten. Een ontspannende massage wordt veelal na het sporten gegeven als verzorging van de spieren.