Massage en Migraine!! 

Dat is het onderwerp van mijn scriptie voor de opleiding Therapeutische Vorming. Onder mijn familie, vrienden en klanten hoor en zie ik steeds meer klachten rondom migraine. Hierdoor was mijn nieuwsgierigheid aangezwengeld en ben ik gaan onderzoeken wat migraine is, wat er nu aan gedaan kan worden en hoe ik als Massage Therapeut een positieve bijdrage kan leveren.

In mijn scriptie staat uitgebreid beschreven hoe ik te werk ben gegaan en wat de resultaten zijn. Een kopie van mijn scriptie kan je altijd bij mij opvragen. Toch wil ik jullie in deze blog vertellen wat ik samen met de deelnemers aan mijn onderzoek heb weten te realiseren.

Migraine, het komt steeds vaker voor. Maar wat is het nou eigenlijk? Migraine is een afwijking in de hersenen. Een jongen van 14 jaar heeft mij ooit verteld dat zijn hoofd net een maatbeker is. Alles wat hij doet, meemaakt, voelt, ziet of ruikt zorgt ervoor dat deze maatbeker gevuld raakt. Wanneer de maatbeker overstroomt, noemt hij dat een migraineaanval. Voor hem is de maatbeker een middel om aan te geven hoe de situatie in zijn hoofd er aan toe is. Hij gaf ook aan dat hij wist dat migraine niet te genezen is en dat ook niet van mij verwachtte. Wat hij wel graag zou zie was kort en bondig. “Misschien kan jij met de massages een gaatje in mijn maatbeker maken, zodat hij niet vol raakt”. Dit is het uitgangspunt geweest voor mijn scriptie. Hoe kan ik als masseur zorg dragen dat de maatbeker van migrainepatiënten niet volloopt en het leven dragelijker is?

Het traject wat ik heb bedacht en heb opgezet heeft als doelstelling de spanning van het hoofd af halen. Als Massage Therapeut kan ik de huid en de spieren beïnvloeden. Wanneer ik daar wat spanning kan verwijderen, hebben we stap 1 gezet. Stap 2 is de bijdrage van de migrainepatiënt. Samen met mij de triggers van migraine bovenwater krijgen en proberen die positief te beïnvloeden. Deze samenwerking is essentieel voor een positief verloop van het migrainetraject. Na een uitgebreide intake gaan we aan de slag. Er volgen 10 behandelingen van elk 45 minuten. De eerste 8 behandelingen hebben in interval van 14 dagen. De laatste 2 worden in overleg ingepland op basis van de behoefte van de migrainepatiënt.

De behandeling beslaat een massage van 45 minuten. In deze 45 minuten ga ik als Massage Therapeut proberen zoveel mogelijk spieren, verbonden met het hoofd, te ontspannen. Denk hierbij niet alleen aan de rug, nek en schouder spieren. De borst- en halsspieren kunnen ook erg veel spanning bevatten. De rode draad door alle behandelingen heen zal “rust” zijn. Ik werk voornamelijk met rustige grepen en langzamere bewegingen. De druk van de grepen zijn afhankelijk van de weerstand en verschillen dus per persoon.

Gedurende het traject zal je constateren dat het lichaam en de spieren anders gaan reageren. We merken vaak dat als de trein maar door  en door en door gaat, we de vermoeidheid niet opmerken. Wanneer we dan vakantie hebben, zijn we de eerste dagen vaak doodmoe en komt er weinig uit de handen. Wanneer we ontspannen komt het lichaam er pas achter hoeveel we er van gevraagd hebben en is er eerste een periode van rust en reset nodig. Bij migraine is dat niet anders. Jaren lang is er spanning opgebouwd en is er nooit ruimte voor rust en ontspanning. Natuurlijk zijn er altijd momenten dat het beter gaat en de migraine minder is, maar algehele ontspanning is lastig. De eerste twee behandelingen zijn vaak minder leuk. Je merkt dat het lichaam erg moet wennen aan de verandering, er zal geschakeld moet worden naar minder spierspanning. Deze verandering is van essentieel belang om de cirkel te doorbreken. De nieuwe spierspanning moet lichaamseigen gemaakt worden.

Vanaf behandeling 3 zal je merken dat het lichaam langzaam gaat ontspannen, verandering toe gaat laten en de migraine langzaam minder wordt. Positieve bijwerkingen zijn vaak dat er minder medicijnen nodig zijn, waardoor het lichaam schoner wordt. Vanaf dat moment zal je ook merken dat, wanneer er medicijnen nodig zijn, deze ook beter werken. Van mijn deelnemers ontving ik veel feedback. Duidelijk is dat iedereen het op zijn eigen manier ervaart maar dat er wel een rode lijn loopt door de resultaten.

De slot conclusie van mijn scriptie is te omschrijven als zeer positief. Alle deelnemers zagen een positieve verandering in hoeveelheid migraine aanvallen, de lengte en intensiteit van de aanvallen, minder en effectiever medicijngebruik en een betere nachtrust. Uiteraard valt er ook iets negatiefs te bedenken. Een verandering in de aura fase kan positief of negatief opgevangen worden. Bijna alle deelnemers geven aan dat de aurafase wegvalt of heel summier aanwezig is. Hierdoor is het anticiperen op een aanval lastiger. Echter doordat de aurafase wegvalt, de migraineaanval en herstelfase minder heftig zijn en medicijnen beter en sneller werken, wordt de migraineaanval als minder storend ervaren. Uit eindelijk blijft dan het financiële aspect over.   Medicijnen zijn goedkoper en worden doorgaans geheel vergoed, massages daarentegen niet. Het is dus een afweging die de migrainepatiënt zelf zal moeten nemen. We kunnen wel stellen dat een massage, in tegenstelling tot medicijnen, veel positieve bijwerkingen heeft.

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt?  De koffie staat altijd klaar om eens van gedachten te wisselen. Extra aanvullende informatie en details zijn terug te vinden in mijn scriptie. Deze is bij mij op te vragen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.