Wanneer je in de dikke Van Dale bladert naar het woord “weerstand” vind je onderstaande.

weer·stand (de; m; meervoud: weerstanden)
1tegenstand, verzet
2(natuurkunde) elke kracht (of elk lichaam) waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt
3(elektriciteit) toestel om het teveel aan elektrische energie in een stroomkring in warmte om te zetten
4(medisch) mate waarin je bestand bent tegen ziekten; = resistentie

 

Weerstand.
Een woord wat we het laatste jaar misschien wel meer gebruiken dan daarvoor. Maar wat betekend weerstand voor jou? Hoe ga jij met jouw weerstand om? Heb jij een manier gevonden om jouw weerstand in balans te houden? Hoe belangrijk is het voor jou om je weerstand in balans te houden?

Onze weerstand is niet alleen een gevoel wat we in bepaalde situaties krijgen. Maar weerstand is ook ons belangrijkste bescherming tegen de ozo-boze-buitenwereld. En juist nu hebben we de wil, om beiden in balans te houden, erg hard nodig. Maar hoe doe je dat? En waarom?

De weerstand als reactie op bepaalde negatieve of beklemmende situaties zorgt voor een verhoogt stress niveau. Dit verhoogde stress niveau zorgt op zijn beurt weer voor het verlagen van de weerstand om bacteriën en virussen buiten te houden. In een wereld waarin de volle focus op Covid19 ligt, vergeten we wellicht alle vormen van griep. Bij een lage weerstand is onze defensie, om alles te lijf te gaan wat niet in ons lichaam hoort, met vakantie. Kortom de poort staat open, alles kan naar binnen en we worden ziek!

Je weerstand op pijl brengen en houden begint met bewust zijn. Wees bewust van je mentale en lichamelijke staat. Daarna kan je op veel verschillende manieren aan je weerstand werken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Eet genoeg groente en fruit
  • Drink voldoende water
  • Slaap voldoende
  • Maak elke dag een wandeling buiten, minimaal 30 minuten.
  • Probeer zoveel mogelijk stress te reduceren
  • Zorg voor een goede en gezonde regelmaat
  • Zorg voor een rustige en regelmatige ademhaling

Zodra je bewust bent van je eigen lichaam en geest zijn de mogelijkheden ongekend!

Heb je vragen over een lage weerstand, is het lastig te herkennen of wil je gewoon “even” van gedachten wisselen? Contact mij gerust!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *